Öz Disiplin Geliştirme-1

Okulumuz rehberlik servisi tarafından öz disiplin geliştirme konusunda veliye yönelik yayın hazırlama çalışması hazırlanmıştır.

Disiplin

Disiplin bireye birtakım olumlu davranışları öğretmek olumsuz davranışları ise ortadan kaldırmaya yönelik alışkanlık geliştirme becersidir. Disiplin baskı, ceza ve korku değildir.

Disiplin Türleri

Disiplin iç disiplin ve dış disiplin olmak üzere ikiye ayrılır. İç disiplin bireyin kendi kendine oluşturduğu kurallar bütünüdür.  Dış disiplin ise başkası tarafından yani dışarıdan gelen kurallardır.

Öz Disiplin

Bireyin amaçlarına ulaşabilmesi için kendini disipline edebilme, kendi kendini denetleme, sorumluluk alma veya iç denetim oluşturma becerisidir. Kaygı, kararsızlık, vazgeçme, erteleme, amaçsızlık, motivasyon eksikliği gibi durumlar öz disiplinin gelişmesini engellemektedir.

Çocuklara Öz Disiplin Kazandırma Yöntemleri

• Ev içerisinde çocuklarınızla birlikte kurallar oluşturun.
  • Çocuklarınızla birlikte oluşturduğunuz kuralların açıklamasını onlara yapın.
  • Çocuklarınızın hedefler belirleyip bu doğrultuda kendini disipline edebilme becerisini kazanmasını destekleyin.
  • Çocukların kurallara uymalarını sağlayın.Her zaman tüm istediklerini yapamayacaklarını öğrenmelerini destekleyin.
  • Kurallar ve çözümler konusunda yaratıcı olmalarını destekleyin.

Ebeveynlere Öz Disiplin Geliştirme Önerileri

• Kendinizi motive edin.
  • Tutarlı olun.
  • Amaçlarınızı belirleyin.
  • Olumlu düşünü.
  • Zaman yönetimi becerisi edinin.
  • Sorumluluk duygusu geliştirin.
  • Sonuca odaklanın.
Yayın: 02.01.2024 - Güncelleme: 02.01.2024 09:33 - Görüntülenme: 101