T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AĞRI / MERKEZ - Murat Kız Yatılı Bölge Ortaokulu

Öz Disiplin Geliştirme-2

Okulumuz rehberlik servisi tarafından velilere yönelik öz disiplin geliştirme yayın çalışması yapılmıştır.

Öz disiplin kişinin davranışlarını kontrol edebilme becerisidir. Öz disiplini gelişmiş bireyler sorumluluk bilinci olan, öz güveni yüksek, zaman yönetimini sağlayabilen,seçimlerini kendi yapabilen ve amaçları doğrultusunda çalışabilen bireylerdir.

Çocuklarda öz disiplin geliştirmeye onlara sorumluluk duygusu kazandırmayla başlayabilirsiniz.  Onların gelişim dönemlerine uygun sorumluluklar verilebilir. Çocuklara öz disiplin geliştirmeye çalışırken    yapılan hatalardan biri çocuğa çok sorumluluk yüpleyip onu kuralcı yetiştirmektir. Diğer bir hata ise yaşına uygun bir takım sorumluluklar  verilmeyip çocuğun tamamen kendi davranışlarını planlayamayan,  sürekli başkalarına ihtiyaç duyan bireyler yetiştirmektir.

Ebeveynlerin çocuklara sorumluluk kazandırma döngüsünde ilk olarak bilgilendirme gelir. Yani çocuğa verilen sorumluluk nedir ne için verilmiştir.İkincisi ise ara ara hatırlatmadır. Bazen çocuklar yaşı gereği verilen sorumlulukları unutabilmektedir. Ebeveynler kısa hatırlatmalar ile sorumluluğun tam olarak yerleşmesini sağlarlar. Bir diğeri ise takiptir. Takip sayesinde çocuğun sorumluluğu ne denli yaptığı takip edilebilir ve son olarak geri bildirim gelmektedir. Geri bildirim sayesinde çocuğa anında verilen dönüt davranışın hatalı ise düzeltilmesini sağlar uygun bir davranışsa daha kalıcı olmasını sağlar.

Çocuklarda Öz Disiplin Gelişimi İçin Ebeveynlere Öneriler.

  • Çocuğunuzun gelişim dönemine uygun küçük sorumluluklar verebilirsiniz 
  • Çocuğunuzun kendi kararlarının kendi almasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Başarı duygusunu kazanmaları için çocuğunuza fırsat verebilirsiniz.
  • Çocuğunuza yönelik beklentilerinizin gerçekçi olmasına dikkat edebilirsiniz.
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.01.2024 - Güncelleme: 09.01.2024 10:50 - Görüntülenme: 71
  Beğen | 6  kişi beğendi