İletişim Becerileri-2

Okulumuz rehberlik servisi tarafından velilere yönelik iletişim becerileri konulu bilgilendirici yayın çalışması yapılmıştır.

ETKİLİ İLETİŞİM

Yaşam bir bakıma iletişim kurma serüvenidir. İnsanlar duygularını, düşüncelerini, bilgi ve becerilerini başkalarıyla etkili bir iletişim sayesinde paylaşabilir. İletişim becerisi, insanlara doğuştan verilen bir yetenek değildir. öğrenilebilir ve geliştirilebilir becerilerdir.

Etkili İletişimin Unsurları

Etkin Dinleme

Dinleyen kişi; gönderilen mesajın ne anlama geldiği üzerine yoğunlaşır. Mesajı gönderen kişiye, anlaşıldığına dair geribildirim verir.

Empati

Kendini karşısındakinin yerine koyarark olaylara onun gözleri ile onun dünyasından bakması, o kişinin duygu ve düşüncelerini anlaması, hissetmesidir.

Geribildirim

Mesajı alan kişinin karşısındakinin söylediklerinin içerisindeki duygu ve düşünceyi anladıktan sonra, iletişimin devamı sağlayacak nitelikte uygun iletide bulunmasıdır.

Beden Dili

Oskar Wilde," Davranışlar kelimelerden daha fazla konuşur daha çok şey ifade eder." der.

Gözler, kıyafet, duruş, mimikler,dokunmalar, eller, oturuş şekilleri sözsüz iletişim için çok önemlidir. Her biri ayrı mesaj içerir. Beden dili ile ilgili yapılan araştırmalarda, insanların yüz yüze kurduğu iletişimde ,sözcükler %10, ses tonu %30, beden dili %60 önem taşıdığı belirlenmiştir.

Göz Teması

Gözün kendisi başlı başına bir mesaj kaynağıdır. Göz teması kurmak ilgi anlamına gelmektedir.

Mesafe

Özel (mahrem) mesafe: Çok yakın hissedilen kişilerin yer aldığı alandır. Eğer kişilerin özel alanlarına izinsiz giriliyorsa ortam gerginleşiyor ve göz teması kurulmaz(asansör, toplu taşıma araçları...).

Kişisel samimi mesafe: Birbirilerini tanıyan ve rahat konuşan iki insanın yer aldığı mesafe düzeyidir(iki iyi arkadaşın arasındaki mesafe).

Sosyal mesafe: İşlerin rahatça konuşulduğu, resmi ilişkilerin sürdürüldüğü alandır(satıcılar-müşteriler, iş yerinde beraber çalışanlşar, patron- işçi...).

Genel, topluma açık mesafe: Topluma açık , birbirini tanımayan kişilerin bulunduğu alandır(meydan, sokak...).

İletişim Engelleri

İletişimin önündeki engelleri fark edip bunları yapmazsak doğru iletişim becerilerini kazanmış oluruz.İşte iletişim engelleri:

• Sürekli emir vererk konuşma
  • Sürekli aşağılayarak ve alaycı bir ses tonu ile konuşmak, isim takma
  • Birisiyle konuşurken başka şeylerle uğraşmak, kollarını kovuşturma ve ilgisiz davranma
  • Karşıdaki kişiyi sıkboğaz ederek ısrarcı olma ve karar vermeye zorlama
  • Akıl verme ve yaptığı seçimleri eleştirme

Kişilerin etkili bir şekilde iletişim kurabilmeleri için bazı önemli noktalara dikkat etmeleri gerekmektedir.Bunlar:

• Kendini tanımak
  • Kendini açmak ve kendini doğru ifade etmek
  • Karşımızdakini etkin ve ilgili dinlemek
  • Empati kurabilmek(kendimizi karşımızdaki kişini yerine koyabilmek)
  • Hoşgörülü ve önyargısız olmak
  • Eleştirilere karşı açık olmak
  • Beden dili, göz kontağı, hitap, ses düzeyi vb. kurabilmek.

Yayın: 22.04.2024 - Güncelleme: 22.04.2024 11:48 - Görüntülenme: 25
Kaynak: Mehmet Ahmet Genç Ortaokulu