AĞRI / MERKEZ - Murat Kız Yatılı Bölge Ortaokulu

İletişim Becerileri

Okulumuz rehberlik servisi tarafından velilerimize yönelik iletişim becerilieri konulu bilgilendirici yayın çalışması yapılmıştır.

İletişim Nedir?

İletişim;duygu, düşünce ve bilgilerin akla gelebilecek her yolla başkalarına aktarılmasıdır.

İletişim Neden Önemlidir?

Aile ile kurulakacak sağlıklı iletişim çocukların ruh sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Ailede çocuğa söz hakkı verilmesi ve birey olarak kabul görülmesi benlik saygısını geliştirir.

Çocuklara kendilerini ifade edebilecekleri bir iletişim ortamı oluşturmasak onların özgüven kazanmalarını sağlar.

Aileleriyle rahat iletşim kurabilen çocuklar, problemlerini ailelerinden saklama gereği duymaz. Duyguların, düşüncelerini, hayallerini, sevinçlerini, korkularını ve acılarını aileleriyle paylaşabilirler.

Aileleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurabilen bireyler hattan daha fazla keyif alabilir ve daha mutlu hissedebilir.

Sağlıklı İletişim Kurabilen Çocukların Özellikleri

• Kendini tanır, ne istediğini bilir.
  • Etkin ve iyi bir dinleyicidir.
  • Empati kurabilir.
  • Kişiler arası ilişkiler kuvvetlidir.
  • Beden dilini, jest ve mimiklerini, ses tonunu doğru kulanır.
  • Kendisini doğru ifade eder ve duygularını paylaşabilir.
  • Hoşgörülü ve eleştirilere açıktır.

Çocuklarla Etkili ve Sağlıklı İletişim Kurabilmek İçin:

1.Koşulsuz kabul:

Çocuğun kendisinin olduğu gibi kabul edildiğini, sevildiğini hissetmesidir.

2.Etkin dinleme:

İletişimde gerekli ve uygun durumlarda; susma, kendini açma,anlatılanların anlaşıldığına dair geri bildirimler verme, beden dilini iyi kullanma becerilerini içerir.

3. Empati:

Bir kişinin kendisinin karşısındaki kişinin yerine koyarak onun duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamasını, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecidir.

4. Ben Dili:

Kişinin karşılaştığı durum veya davranış karşısında, kişisel tepkisini duygu ve düşüncelerle açıklayan bir ifade tarzıdır. " sen " kelimesi yerine "ben" kullanarak kendini açıklamaktır.

Sağlıklı ve Etkili İletşim Kurabilmek İçin Velilere Öneriler

• İlgili ve dikkatli olun, çocuğunuzla konuşurken ondan başka şeylerle ilgilenmeyin. göz teması kurabilmek için yanına ya da karşısına oturun.
  • Çocuğunuza bir şey anlatırken yalın, sade, açık ve net bir dile konuşmaya özen gösterin. çok uzun cümleler kurmaktan kaçının.
  • Çocuğunuzun sözel ifadeleri kadar sözel olmayan mesajlarına da dikkat edin. jest ve mimikleri, vücut duruşu, davranış değişiklikleri önemli bilgiler içerebilir.
  • Çocuğunuza zaman ayırın, onunla hoşuna gidebilecek aktiviteler yapmaya özen gösterin.
  • Çocuğunuzu sevdiğinizi dile getirin ve davranışlarınızla bunu ona hissettirin.
  • Cevabı"evet,hayır" olan sorulardan ziyade çocuğunuzun kendini daha iyi ifade edebileceği açık uçlu sorular sorun.
  • Çocuklarınızın konuşmalarını kesmeden, sabırla dinleyin.
  • Çocuğunuza bir birey olduğunu ve fikirlerinin değerli olduğunu hissettirin.
  • Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın. Kıyas çocuğunuzun kendisini değersiz hissetmesine neden olur.
Yayın: 15.04.2024 - Güncelleme: 15.04.2024 10:12 - Görüntülenme: 28
Kaynak: Sultangazi/ Fevzi Kutlu Kalkancı İlkokulu