AĞRI / MERKEZ - Murat Kız Yatılı Bölge Ortaokulu

Teknoloji Bağımlılığı

Okulumuz Rehberlik Servisi tarafından velilerimize yönelik teknoloji bağımlılığı ile ilgili bilgilendirici yayın çalışması yapılmıştır.

BAĞIMLILIĞIN  BELİRTİLERİ NELERDİR?

• Kullanılan madde miktarının veya davranışa harcanan vaktin giderek arttırılması
  • Kullanım/davranış sıklığı azaldığında huzursuzluk,uykusuzluk,öfke gibi yoksunluk belirtilerinin görülmesi
  • Sebep olduğu sorunlara rağmen kullanımın sürdürülmesi
  • Zamanın çoğunluğunun söz konusu madde veya davranışla geçirilmesi
  • Kullanımının,sorumlulukların önüne geçmesidir.

İnsan bağımlılık noktasına bir anda gelmez,bu süreç adım adım ilerler.Bağımlılığın başlamadan önlenmesi için bu adımlara dikkat edilmelidir.

İlk Aşama

Deneysel Kullanım: Kişinin bir site,oyun veya uygulamayı denemek için kullanmasıdır.

İkinci Aşama

Sosyal Kullanım:Genellikle bağımlılığı başlatan ve sürdüren sebeptir.Kişi, bir arkadaş grubuna dahil olmak ve grupta kalmak için teknolojiyi düzenli kullanır.

Üçüncü Aşama

Amaca Dönük Kullanım:Yeterli sosyal çevreden yoksun kişiler,can sıkıntısından kaçmak,zevk almak,problemlerini unutmak amacıyla teknolojiyi kullanmayı tercih eder.

Dördüncü Aşama

Bağımlı Kullanım:Teknoloji kullanımı için artık bir sebebe ihtiyaç yoktur,kullanımın kendisi bir sorun haline gelmiştir.

Bağımlılığın Zararları Nelerdir?

Teknolojinin insana faydaları sayısızdır.Ancak kontrolsüzce ve sınırsız kullanılmasının özellikle çocuk ve gençlerde;

• Düşünce süreçlerinde bozulma,
  • Sosyal gelişimde gerilik,
  • Özgüven düşüklüğü,
  • Yüksek sosyal kaygı düzeyi,
  • Saldırganlık eğilimi

gibi zararları görülmüştür.

Araştırmalar internette fazla zaman geçiren ve bilgisayar oyunlarına bağımlı olan çocuk ve gençlerin;

• Yalnızlaştığını,
  • Yüz yüze ilişki kurmakta zorlandıklarını,
  • Zihinsel fonksiyonlarında bozulma yaşadıklarını ve hiperaktivite bozukluğu

sorunları yaşadıklarını gösteriyor.

Kendimi Nasıl Korurum?

• Teknolojik cizhazların kullanıldığı mekanları değiştirmeli ve kullanım zamanlarını tam zıt saatlere kaydırabilirsiniz.
  • Bağımlı olunan teknolojik cihazı ortak kullanıma açmalı,ailece kullanabilirsiniz.
  • Aile üyelerinden ve yakın arkadaşlardan yardım isteyebilirsiniz
  • Kullanımın ardından zorunlu bir iş/faaliyet planlamalı,teknolojiden uzak kalma hedefleri koyabilirsiniz.
  • Düzenli spor yapmalı,yeni sosyal beceriler kazanabilirsiniz.
  • Hep yapmak isteyip de vakit bulamadığınız faaliyetleri yazıp sırayla yapmaya başlayabilirsiniz.

DİKKAT!

Bilgisayar başında ve telefonla geçirdiğiniz zamanı azaltmak yeni sosyal beceriler edinmek sizi bağımlı olmaktan korur.

Yayın: 23.02.2024 - Güncelleme: 28.02.2024 08:51 - Görüntülenme: 45
Kaynak: tbm.org.tr